Over mij

MAG IK ME EVEN VOORSTELLEN?

Mijn naam is Nancy Gelderman, van beroep ambachtelijk houtdraaier.

SPECIALISATIE

Het maken van kapperspalen in alle vormen en functionaliteiten. Ook restauratiewerkzaamheden reken ik tot mijn vaardigheden.

TECHNIEKEN

Houtdraaien, frezen, verouderende schildertechnieken, vergulden, verduurzamen, het lassen van metalen ophangframes en bedenker van oplossingen.

ARBEIDSVREUGDE

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werkplaats om hout te draaien. Niets is mooier dan dat je een houten balk in je draaibank zet en dat er na een paar uur een fraai rond vormgegeven object tevoorschijn komt.
Kleine objecten, grote objecten, onderdelen en probeersels. Het verveelt nooit. Mijn hoofd zit vol ideeën die ik graag wil uitwerken tot een originele toepassing van de kapperspaal.
Zo heb ik in mijn collectie inmiddels buiten de gevelkapperspalen uitgebreid met staande kapperspalen op voet met reclamemogelijkheden, broches, hangers, fooienpotten, staande kapstokken, wandkapstokken, paraplubakken, kandelaars, bierglazen, kaarsenstaanders, flessenopeners, statafels, visitekaartjeshouders en wat er binnenkort nog meer gelanceerd wordt.
Het thema blijkt eindeloos…

NIEUWE PAAL IN OUDE JAS

Mijn werkwijze mag opmerkelijk genoemd worden.
Ik gebruik nieuw hardhout welke ik in een vorm draai. Vervolgens geef ik deze kapperspaal zijn kenmerkende uiterlijk: door een verouderende schildertechniek toe te passen krijgen mijn kapperspalen het uiterlijk van een paal die al tientallen jaren weer en wind trotseert.
Doorgaans lever ik de kapperspalen in de traditionele rood-wit-blauwe uitvoering, maar op verzoek kunnen ook andere kleuren toegepast worden: te denken valt aan Rood-Wit of Zwart-Wit
Daarnaast recycle ik soms ornamenten of houten gebruiksartikelen die ik laat integreren in het ontwerp.
Mijn connectie met koperslagerij van der Woude in Wormerveer http://vanderwoude.nl (eveneens een oeroud vak) heeft me ertoe aangezet om originele lamphouders en messing buizen te verwerken in mijn kapstok-ontwerpen. Bij kunstsmederij Wouter Admiraal uit Barsingerhorn https://kunstsmederij.nl/ laat ik de sierframes voor de uithangborden maken: wij verstaan allen de taal van de ambachtslieden, waardoor en fraaie resultaten ontstaan!

GEVELBEVESTIGING?

Je kunt wel een mooie kapperspaal hebben, maar hij zal op een veilige manier aan de gevel bevestigd moeten worden. De ophangframes die ik vervaardig zijn van het duurzame rvs en hebben degelijk, maar sierlijk uiterlijk. In het verleden heb ik als lichtreclame monteur gewerkt, waardoor ik ruime ervaring heb in ophangsystemen en oplossingen. Of de kapperspaal nu vlak tegen de wand, op een hoek of op een plat dak geplaatst moet worden: overal is een oplossing voor te bedenken.

AFWERKING

Door met rvs te werken en degelijk hardhout te gebruiken ben je er nog niet. De kapperspaal zal een beschermlaag moeten hebben om weersinvloeden te weerstaan. De kapperspalen voor buitengebruik krijgen twee lagen matte twee-componentenlak. De kapperspalen voor binnen gebruik krijgen een matte, blanke laklaag.

Coloplast-NancyGelderman-009-(c)wiepvanapeldoorn-fotograaf (1)
P1150150 flessenopener bijgesneden

Dutch-Barberpole en Kapperspaal.nl

Hollands Kroon
Dorpsstraat 138-20
1731RK, Winkel
Nederland

kapperspaal statafel

Contact opnemen