20190203_130259
18342562_1639934192701519_60003409196574359_n

Het verhaal van de Kapperspaal

In vroeger tijden herkende je een kapperszaak of een barbershop aan zijn kapperspaal, ook wel barberpole genoemd. Een opmerkelijk object met een bijzondere geschiedenis.

KNIPPEN, TREKKEN, SNIJDEN

De barbier had in de 16e eeuw niet alleen het knippen en scheren in zijn pakket: hij draaide ook zijn hand niet om voor het trekken van een kies of het verrichten van een kleine operatie. Ook aderlaten behoorde tot zijn taak. De arm van de patiënt werd afgebonden met een windsel en door gebruik te maken van een stok (tourniquet), kon de ader in de arm goed afgekneld worden. Was hij klaar met het aderlaten, dan werden de verbanden uitgespoeld en buiten bij de deur aan die stok te drogen gehangen. Hierdoor konden anderen zien dat de barbier het aderlaten in de vingers had en tevens dat hij vrij was: “de volgende graag”. Het rode bebloede windsel (waspoeder bestond nog niet) en het witte afbind-verband dwarrelden door de wind spiraalvormig door elkaar en zie daar: de kapperspaal zag het levenslicht!

VERSCHIL MOET ER ZIJN

Toen het de gegoede burgerij gegund werd om aan een universiteit medicijnen te studeren, kon men zich kwalificeren tot Doctor. Tja: dan was je natuurlijk meer dan 'gewoon barbier'. Dit maakten ze dan ook duidelijk zichtbaar: hier ontstond het verschil tussen langjassen en kortjassen. Onder auspiciën van de doctor mocht de barbier-chirurgijn het vuile werk verrichten. Voordeel voor hem was dat hij ten opzichte van de 'gewone' barbiers wat gestudeerder over kwam. De doctor had ook verstand van de bloedsomloop en wist daarom onderscheid te maken tussen het zuurstofrijke, arteriële bloed, wat als rood werd aangeduid en het zuurstofarme bloed wat met een blauwe kleur werd gemarkeerd. Door aan te willen tonen dat men verstand van zaken had, voegde men dus aan de kapperspaal een derde kleur toe: blauw!

GOUD WAT ER BLINKT

Dat gold niet in dit geval: de gouden bollen die de hedendaagse kapperspalen sieren, zijn oorspronkelijk afgeleid van de loden bekkens die gebruikt werden bij het aderlaten en om de bloedzuigers in te bewaren.

IN ONBRUIK GERAAKT

Ach zoals het gaat: bij de uitvinding van de elektriciteit kwamen er op den duur ook scheerapparaten op de markt en die dreven de barbier van de werkvloer. Hij schoolde zich om tot kapper, of om het chique te zeggen: ‘tot coiffeur’. De kapperspaal, hèt symbool van de barbier, werd van de gevel gehaald en belandde op zolder. Daar lag hij een jaar of 50 te verstoffen tot er een nieuwe hype in opmars kwam: scheren met open mes, bij de barbier-nieuwe-stijl.

MANNEN MET BAARDEN

Het stoppelbaardje is uit. Wil je goed voor de dag komen, dan draag je als man een volwassen baard. Geen woest zeeroversgeval, maar een gesoigneerde haardracht onder de kin! Pommade, snorrenvet: alles wordt uit (grootmoeders) kast gehaald om er tiptop uit te zien. Niet iedereen heeft het onderhoud van een mooie baard in de vingers. Hierdoor voelden steeds meer mannen en vrouwen zich geroepen om het scheermes ter hand te nemen om mannen heerlijk te verwennen met een heerlijke scheerbeurt; al dan niet met warme doeken.

COMPLEET PLAATJE

Tja: als je jezelf als barbier een beetje serieus neemt, dan ga je naar zolder om die kapperspaal die opa vroeger aan de gevel had hangen naar beneden te halen en hangt hem vol trots opnieuw aan de muur van je barbershop. Wat nu? Weggegooid? Opgegeten door de houtwormen? Wat zonde... Nieuwe kopen? Waar dan? En dan: die nieuwe kapperspalen zien er toch niet uit?

NIEUWE PAAL IN OUDE JAS

Alle producten die bij mij van de draaibank komen hebben één ding gemeen: ze krijgen het uiterlijk van een stokoude kapperspaal! Dit is mijn kenmerk en handelsmerk.
Elke paal is gemerkt met een unieke code. De eerste paal heeft kenmerk NR001. De N staat voor de eerste letter van mijn voornaam Nancy en de R staat voor mijn achternaam; van der Reijden.
Inmiddels lever ik kapperspalen over de gehele wereld waardoor ik aanpassingen in mijn naamvoering heb moeten aanbrengen.
Zo is mijn bedrijfsnaam veranderd van Kapperspaal.nl naar Dutch-Barberpole.
De signering is daarom veranderd in een monogram met de letters DB en daarachter het volgnummer van de betreffende kapperspaal. Mijn klanten krijgen een certificaat van echtheid waarmee aangetoond kan worden dat men een Echte Dutch-Barberpole aan de gevel heeft hangen!

MAATWERK

Het hele maakproces van deze kapperspalen ligt in mijn hand(en). Het draaien en beschilderen wordt met de hand gedaan, evenals het vergulden of het beschilderen met goudverf. De constructie van het omhangframe is maatwerk omdat elk pand waar hij bevestigd moet worden, anders is. Ook als de paal vrijstaand geplaatst moet worden, bedenk ik een oplossing. Zo heeft elke paal op zich een ander uiterlijk en dat is zijn charme. Het kan natuurlijk ook voor komen dat je zelf een afbeelding van een barberpole bezit of dat je zelf een eigen ontwerp in gedachten hebt waar je al jaren van droomt. Schroom niet je wens kenbaar te maken: U vraagt en IK draai!

ZELF KOPEN OF CADEAU?

Met een barberpole van Dutch-Barberpole heb je een echte blikvanger. Ga je een nieuwe barbershop openen, heb je een jubileum of iets anders te vieren maar weet je niet wat je graag zou willen om dat te vieren? Geef aan je vrienden en connecties subtiel de hint dat je graag en kapperspaal wilt. Met een Dutch-Barberpole heb je iets authentieks aan de muur. Heb je status. Heb je het cadeau waar je al jaren van droomt!
De prijs? Vanaf € 40,- is er al een kapperspaal(tje) te koop: de felbegeerde, inmiddels tot collectors-item verworden kapperspaalbroche. De kapperspalen zelf hebben een vanaf prijs van € 295,- exclusief btw en verzendkosten.

Met vriendelijke groet: Nancy Gelderman

Dutch-Barberpole en Kapperspaal.nl

Hollands Kroon
Dorpsstraat 138-20
1731RK, Winkel
Nederland

Contact opnemen